Ventilation i skolor

En koldioxidhalt (CO2) överstigande 1000 ppm är en indikation på att luftkvaliteten inte är tillfredsställande och att ventilationen antagligen är undermålig.

En koldioxidhalt under 100 ppm är ingen garanti på att luftkvalitenska uppfattas som tillfredsställande då även andra faktorer såsom temperatur och städnivå påverkar upplevelsen av luftkvaliteten.

För att ej överskrida denna rekommenderade nivå rekommenderar man ett uteluftsflöde av minst 7 l/s per person vid stillasittande arbete. Högre luftflöden kan behövas vid högre aktiviteter. Med hänsyn till föroreningar från andra källor än personer bör ett tillägg på lägst 0,35 l/s och m² golvarea göras. För ett klassrum medför dessa krav, att ett luftflöde på lägst 8 l/s per person måste tillföras, vilket idag får anses vara standard i svenska skolor. Vidare säger man i AF 2000:42 att ”Tilluft till arbetslokaler och personalutrymmen skall vara så fri från luftföroreningar som är praktiskt möjligt. Tilluftens halt av luftföroreningar skall vara väsentligt lägre än de hygieniska gränsvärdena där sådana finns. Luft skall tillföras på det sätt som i varje särskilt fall är lämpligt och så att besvärande drag inte uppstår. Om det behövs, skall luften vara förvärmd, renad eller behandlad på annat sätt”.
ventilation i skola

Den rekommenderade övre nivån på 1000 ppm CO2 finns även i andra föreskrifter tex. i det förslag till programkrav, som Energimyndigheten lade fram år 2000 angående ventilation och inneklimat i kontor, skolor och bostäder.

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden bedriver tillsyn över förskolor och skolor. Här fokuseras tillsynen främst till barnens inomhusmiljö, kontroll av ventilation, städning samt bullerrisker.

När det uppstår problem med inomhusmiljön i förskolan och skolan
Tag i första hand kontakt med verksamhetsutövaren som i det här fallet är förskolan eller skolan, t.ex. rektor, vaktmästare eller lärare. Det är verksamhetsutövarens ansvar att utreda klagomål och i sin tur ta kontakt med fastighetsägare, kost- och städ, sjukvården, miljö- och byggkontoret mm. om det skulle behövas. Om du inte anser dig blivit tillräckligt hjälpt av skolan eller förskolan är du välkommen att kontakta miljö- och byggkontoret så att vi kan utreda frågan yterliggare om det behövs.

Mer information om ventilation hos arbetsmiljöverket.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *